КП «Вишнівськводоканал» добровільно відшкодувало збитки у розмірі більше 422 тис. грн.

Державною екологічною інспекцією Столичного округу у період з 17.01.2019 по 25.01.2019 проведено планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів Комунальним підприємством «Вишнівськводоканал» Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Під час перевірки виявлено, що підприємство у період з 12.12.2018 по 25.01.2019 здійснювало видобування підземних вод зі свердловини з перевищенням 300 кубічних метрів на добу без спеціального дозволу на користування надрами (підземна вода), чим порушило вимоги ст.ст. 16, 19, 21, 23 Кодексу України про надра та заподіяло збитки державі в розмірі 422045,47 грн.

Державна екологічна інспекція Столичного округу звернулася до Господарського суду Київської області з позовом про стягнення зазначених збитків.

Бувають випадки коли підприємство, яке завдало збитки навколишньому природному середовищу намагається шляхом судових тяганин, викиданням великих коштів, які платяться за судові збори, уникнути відповідальності і не сплачувати збитки, які нараховуються за порушення природоохоронного законодавства.

Однак, вказана практика за керівництва Інспекцією Івановим П.С. починає змінюватися і саме Комунальне підприємство «Вишнівськводоканал» першим у 2021 році визнало позов і в добровільному порядку сплатило у повному обсязі заподіяні державі збитки у розмірі 422045,47 грн. та витрати на сплату судового збору.

     

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці