Щороку, 22 вересня, у світі відзначають Міжнародний день без автомобілів (World Carfree Day).

Міжнародний день без автомобілів: вибираємо здоров’я.

Щороку, 22 вересня, у світі відзначають Міжнародний день без автомобілів (World Carfree Day).

Водіїв  та їх пасажирів сьогодні закликають «пересісти» на громадський транспорт, велосипеди. Можна, звісно, прогулятися пішки. Організм точно буде в захваті!

Мета заходу — привернути увагу до загроз, пов'язаних із надмірною кількістю машин у сучасних містах: забруднення повітря, шумового навантаження.


4 основних типи забруднюючих речовин, які виділяють автівки:

Це тверді частинки (наприклад, від шин та продукти згоряння в двигунах), які можуть завдати шкоди легеням людей. Автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння також виділяють оксиди азоту, які утворюються при згорянні пального через реакцію кисню та азоту між собою. Вуглеводні – це токсична сполука вуглецю та водню. Нарешті, речовина, про яку говорять найбільше – окис вуглецю. Він виділяється, коли вуглець у паливі не згорає повністю.

Необхідність обмежити використання автотранспорту, що працює на двигуні внутрішнього згоряння зрозуміли ще під час нафтової кризи 1973-го року. Уперше в національному масштабі таку кампанію організувала Британська Асоціація екологічного транспорту в 1997 році, французи приєдналися в 1998 році. 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці