3 липня-День відмови від поліетиленових пакетів!

У суботу, 3 липня, в рамках Міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів громадян та суб’єктів господарювання  приєднатися до акції «День без поліетилену» (International Plastic Bag-Free Day). Про це повідомив начальник Державної екологічної інспекції Столичного округу Павло Іванов.

«Цього дня пропоную всім обійтися без пластикових пакетів, яким давно є альтернативні варіанти у вигляді екоторбинок, паперових пакетів, сіток, що називають «авоськами». Повернутися у «старі, добрі часі». Тим паче, пластикові пакети заборонять вже з 2022 року. Відмовляємося від них заздалегідь! Стильно та екологічно. Інформуйте друзів, викладайте фото в соціальних мережах, просувайте ідею екологічного способу життя», – повідомив Павло Іванов.

Мета акції – сформувати нову екологічну поведінку, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами.


Щорічно в Київській області утворюється близько 3,49 млн. м3 твердих побутових відходів, які в повному обсязі потрапляють на полігони та несанкціоновані сміттєзвалища. В області діє 36 санкціонованих сміттєзвалищ, 7 з яких не паспортизовані та 2 закриті. Багаторічної шкоди навколишньому середовищу завдають саме відходи пластмаси, пластику  та поліетилену. Ні збір, ні зберігання ТПВ не відповідають вимогам екологічних, санітарних і законодавчих норм.

Протягом 2020-2021 років Державною екологічною інспекцією Столичного округу проведено перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства на 11 полігонах  твердих побутових відходів Київщини. За  порушення вимог екологічного законодавства при експлуатації, видаленні (захороненні) побутових відходів  без сортування, Інспекцією визначено  розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства на 7 полігонах. Загальний розмір шкоди становить 222 млн. 717 тис. 227 грн.

 Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» №1489-IX, який Верховна Рада ухвалила 1 червня. Документ регулює обіг пластикових пакетів та має на меті стимулювати розвиток виробництва біорозкладних пластикових пакетів. Зокрема, законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів (крім біорозкладних) у роздрібній торгівлі та закладах громадського харчування. Пластикові пакети мають надаватися лише за гроші. При цьому роздрібні ціни на такі пакети не можуть бути нижчими за мінімальні ціни, які встановлює Кабінет Міністрів України. Також передбачається обов’язкове маркування біорозкладних пластикових пакетів та встановлюються штрафи за порушення цих норм.

Документ набирає чинності на наступний день після його опублікування та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності, крім окремих його положень.

 

Відмовся від пластикового пакета вже сьогодні! Покажи приклад всім

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці