Напредодні новорічних свят у Києві та Київській області посилять контроль за охороною лісів: на порушників очікують рейди та штрафи.


Державою екологічною інспекцією Столичного округу, спільно з Київським обласним та по м. Києву управлінням лісового та мисливського господарства та ГУНП в Київській області затверджено графік проведення операції «Новорічна ялинка», відповідно до якого будуть здійснювати заходи щодо охорони хвойних насаджень та виявлення факту незаконних рубок  у лісових масивах.

ДЕІ Столичного округу здійснить рейдові виїзди з метою здійснення контролю за перевезенням, заготівлею та реалізацією хвойних насаджень, запобігання незаконних рубок, у першу чергу на територіях селекційних плантацій та ділянок особливо цінних хвойних порід, а також лісових масивів, які примикають до населених пунктів та об’єктах природно-заповідного фонду. Також, заходи з виявлення правопорушників проводитимуться в місцях продажу новорічних дерев.

Придбати ж ялинку в спеціалізованих місцях продажу. Варто пам’ятати, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева повинний бути електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили.

Купуючи ялинку, громадяни можуть звернутись до продавця з вимогою надати ці документи для того, щоб переконатись, що купується новорічна ялинка без порушення вимог закону.

 

Зазначаємо, що незаконна вирубка хвойних дерев несе за собою стягнення штрафу у розмірі від 510 до 5100 грн. (згідно зі статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення) . Також за незаконну вирубку зелених насаджень на території лісів передбачена кримінальна відповідальність (Ст. 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу»), що карається штрафом від 17000 до 25500 грн або арештом на строк до шести місяців. Зокрема, у грудні-січні розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев в межах населених пунктів збільшується в чотири рази, поза межами населених пунктів в три рази.

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці