Екоінспектори ДЕІ СО здійснили виїзд на р. Рось

Екоінспектори ДЕІ СО здійснили виїзд на р. Рось у межах с.Томилівка на Білоцерківщині, щодо факту мору риби та забруднення водойми: відібрані проби води.

Інспекцєю, для розгляду на місці фактів, викладених у скарзі жительниці м.Біла Церква, ініційовано утворення комісії, до якої залучено представників Білоцерківської військової адміністрації, Регіонального офісу водних ресурсів р.Рось та старосту с.Томилівка. Здійснено обстеження прибережно-захисної смуги р.Рось в адмінмежах села.

🧪Під час огляду, фактів мору риби та забруднення річки Рось не встановлено, на водному плесі річки візуально виявлено плями піни невідомого походження та зафіксовано істотне зменшення швидкостей течії, зниження рівнів води близько 1 м від середньомісячного, що обумовлено зміною режиму роботи Косівського вдсх. вище за течією та його наповненням.

Заявниця, для розгляду скарги на місце не з’явилась. За інформацією місцевих жителів прибережних районів с.Томилівка, вже тривалий час мор риби не спостерігався.

🧪Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрані проби та проводиться аналіз поверхневих вод у прибережній акваторії річки Рось за 15 показниками забруднюючих речовин, найважливіші серед них: азот амонійний, нітрити, нітрати, фосфати та нафтопродукти. Саме вони спричиняють цвітіння водойм й сприяють поглинанню кисню.

Попередньо повідомляємо:

☹ встановлено перевищення за 1 показником – хімічне споживання кисню в 3 рази більше від ГДК;

😊 розчинений кисень при ГДК>4 зафіксовано на рівні 7,4-8,15 одиниць.

Якість питної води в нормі.

Бережіть себе, довкілля та робочий час державних інспекторів.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці