Залишки техніки, знаряддя війни, пошкоджені гідро- та очисні споруди у водних об’єктах України внаслідок російської збройної атаки можуть призвести до екологічної катастрофи в України.


Про фіксацію даних випадків, виявлення забруднюючих хімічних речовин, лабораторне дослідження та запровадження методик їх визначення обговорювали фахівці Держекоінспекції Столичного округу, Центр підвищення кваліфікації працівників водного господарства, Державне агентство водних ресурсів України , Міністерство оборони України та громадськості під час круглого столу.
                                              

На сьогодні в результаті воєнних дій, зокрема внаслідок обстрілів території України ворожими бойовими снарядами, велика кількість хімічних компонентів потрапляє у водойми. У Столичному окрузі під удар ворожих ракет потрапиляють об’єкти критичної інфраструктури, що може призвести до катастрофічних наслідків.

Фахівці Столичного округу Павло Іванов, Андрій Вагін Наталья Колядюк доповіли про ситуацію у Києві та Київській області щодо наслідків бойових дій для водойм після деокупації. В тому числі, про проблематику застосування Методики визначення збитків, заподіяних внаслідок забруднення та/або засмічення вод внаслідок військових дій на Київщині.

У результаті проведення круглого столу було вирішено:

- вжити заходів щодо налагодження взаємодії між Держводагенством та Держекоінспекцією з питання проведення якісних лабораторних досліджень стану водних об’єктів та рівня забруднення внаслідок військової агресії,

- необхідність впровадження постійного моніторингу підземних вод на місці, де відбулося значне забруднення грунтів,

- формування переліку хімічних речовин у складі ракет, які завдають шкоди водним системам та прогнозування їх впливу,

- створення переліку першочергових заходів для відновлення водних екосистем, адже їх стан безпосередньо має прямий вплив на здоров’я населення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці