Ехо війни: екоінспектори здійснили повторне обстеження забрудненої території у межах Калинівської ОТГ на Київщині, де в березні вибухнула нафтобаза.

                                                                              

 Вчора представники Калинівської селищної ради, Державної екологічної інспекції Столичного округу та  ДУ «КИЇВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» провели відбір проб ґрунту та води біля озера в с. Кожухівка, а також ґрунтових вод, які зазнали забруднення внаслідок потрапляння нафтопродуктів через вибух на нафтобазі в смт Калинівка у Фастівському районі Київської області, 24 березня 2022 року. Вибух виник внаслідок ракетного обстрілу російськими військовими, пожежу не могли загасити 5 днів.                                                              

                                                                 

Під час візуального обстеження було встановлено, що наразі водойма та прилегла територія у с. Кожухівка все ще забруднена нафтопродуктами. Калинівська селищна рада здійснила заходи по локалізації аварійної ситуації шляхом видалення ґрунту біля дренажної труби, з якої відбувається скид нафтопродуктів, у зв’язку з чим утворився котлован з накопичення забруднених ґрунтових вод.


 Повідомляємо, що на початку липня 2022 року до інспекторів Державної екологічної інспекції Столичного округу звернулися представники Калинівської територіальної громади: у водоймі, що розташована на відстані 800 метрів від зруйнованої у березні російськими ракетами нафтобази у Калинівці, почала масово гинути риба. Виявлено забруднення нафтопродуктами земельної ділянки у прибережній захисній смузі, а також водного плеса громадського ставу в с. Кожухівка.

Нафтопродукти просочилася через недемонтовану застарілу дренажну систему сільськогосподарського поля у водойму разом з опадами, спричинивши загибель цілої екосистеми. За результатами вимірювань було встановлено факт забруднення та визначено перевищення вмісту ГДК нафтопродуктів у поверхневій воді й ґрунтах у 6 разів.

 

На разі очікуємо результати лабораторного дослідження задля планування подальших заходів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці