Набув чинності Закон України «Про управління відходами».

👉9 липня 2023 року набув чинності Закон України «Про управління відходами». Цей довгоочікуваний документ запускає реформу управління відходами та наближає наше законодавство до законодавства ЄС.

️Закон «Про управління відходами» врегульовує питання дозвільної системи, визначає необхідний пакет документів для отримання дозволів, приналежність їх до відповідних реєстрів і передбачає подання електронної звітності завдяки  відповідним сервісам.

️Закон також урегульовує питання розділення повноважень між міністерствами, органами місцевого самоврядування та місцевими органами влади.

📝Відповідно до нового Закону, відходи підлягають роздільному збиранню та не повинні змішуватися з іншими відходами або матеріалами, що мають різні властивості.

📝Роздільне збирання відходів у населених пунктах має здійснюватися для таких видів відходів, як папір і картон, пластик, скло, метал. 📍Також повинні створюватися умови для забезпечення роздільного збирання біовідходів, текстилю та інших видів відходів, що підлягають роздільному збиранню. Великогабаритні, ремонтні, небезпечні відходи у складі побутових, відходи зелених насаджень збираються окремо від інших побутових відходів. Житлові масиви та інші об’єкти благоустрою слід обладнати контейнерними майданчиками для роздільного збирання побутових відходів.

📝📌Реформа управління відходами в Україні є важливою і по-справжньому історичною подією. Адже вона передбачає наближення принципів роботи до європейських стандартів, використання сучасних підходів до збору, сортування, переробки та утилізації відходів. Її успішне впровадження сприятиме збереженню природних ресурсів, зменшенню забруднення довкілля, розвитку економіки тощо.

🔖Більш детально ви можете ознайомитися в наступному матеріалі: https://cutt.ly/vwi58nLE

.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці