Чи можна палити листя, траву і бур’яни: які штрафи та хвороби загрожують?


З настанням осені активізуються любителі спалювання сухої трави, бур’янів, листя та гілля.

Окрім того, що це шкодить доклюю та здоров’ю, в Україні передбачені штрафи за спалювання трави, а в окремих випадках – навіть ув’язнення.

Під час спалювання листя, трави і бур’янів разом з димом вивільняються чадний газ, окис азоту, пестициди та радіонукліди. Без доступу кисню із листя чи трави, що тліють, виділяється бензопірен, який викликає онкологічні захворювання.

Під час спалювання листя чи трави руйнується ґрунтовий покрив та всі наявні в ньому поживні речовини. З листям згорають корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин. Родючий ґрунтовий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише за п’ять-шість років.

Спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди і кримінальну відповідальність.

За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн.

Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.

Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить 6120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн).

За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – 90 000-150 000 грн.

Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці