Відбулася підсумкова нарада Державної екологічної інспекції України під головуванням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця.


🔷Реформа Державної екологічної інспекції України – один із пріоритетів на 2024 рік.

🔷Завдання які стоять на шляху реформування:

Усунути дублювання функцій держконтролю іншими органами, сконцентрувати їх у межах ДЕІ та перерозподілити фінансування дублюючих органів шляхом створення єдиного ЦОВВ.

• Посилити репутацію екологічного інспектора. Уже є бачення, що нам потрібно 8000 тис. спеціалістів, обраних за прозорими конкурсами та оновленою системою підготовки.

• Підвищити заробітні плати. У 2024 році бюджет ДЕІ вже збільшено на 58% – в першу чергу це підвищення рівня заробітних плат та покращення умов праці інспекторів.

• Створити щонайменше 10 сучасних лабораторій по всій країні.

• Зробити застосунок ЕкоЗагроза основним інструментом екологічного інспектора. Для нас принципово, щоб у “загальний рахунок” агресору була включена і шкода довкіллю Криму. Торік ДЕІ розпочали роботу з фіксації відповідних фактів за допомогою супутникових знімків. Продовжимо її й надалі.

ℹ︎«Наш трек з обрахунку збитків довкіллю масштабується. Збитки довкіллю, про які ми говоримо на міжнародній арені – це напрацювання наших екоінспекторів. Вони необхідні як для виплати росією репарацій, так і для розвитку унікальних практик на міжнародному рівні: показати екологічну ціну війни, трансформувати майбутні війни та зупинити потенційного агресора», – зазначив Руслан Стрілець.

ℹ︎За словами Руслана Стрільця, Держекоінспекція майбутнього – це орган з дворівневою системою контролю не тільки промислових підприємств або об’єктів забруднення, але й збереження живої природи.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці