Ґрунти з перевищенням нафтопродуктів у 33 рази через два роки: відлуння війни на Київщині.


✅У березні, 2022 року внаслідок ракетного удару по нафтобазі у смт. Калинівка, у Київській області було знищено майже 6 тисяч тон нафтопродуктів, що призвело до викиду понад 90 тон забруднюючих речовин у атмосферне повітря, а витік нафти забруднив землі поруч та потрапив до озера за 800 метрів від об’єкту.

ℹ️2 лютого 2024 року директор Департаменту екологічного нагляду Державна екологічна інспекція України Максим Железняк, фахівці ДЕІ Столичного округу спільно із делегацією з Бразилії на чолі з екс міністеркою екології Бразилії, членкинею Ради нацбезпеки ООН по питаннях кліматичних умов, Ізабелою Тейшієрою, оглянули постраждалу територію біля знищеної нафтобази та жахливі наслідки впливу на екосистему.

🛃Під час огляду екоінспектори проінформували про покроковий алгоритм фіксації шкоди довкіллю, розповіли про процес відбору ґрунтів і води та пояснили порядок розрахунку збитків внаслідок військової агресії.

🛃Разом з делегацією представники Держекоінспекції обговорили про те, яким має бути розмір матеріальної компенсації, яку потрібно стягнути із країни-агресора для відновлення нашого довкілля на прикладі лише одного знищеного об’єкту та території, яка буде відновлюватися десятиліттями.

📑За результатами останніх проведених Інспекцією інструментально-лабораторних досліджень у листопаді 2023 року встановлено перевищення вмісту нафтопродуктів в ґрунтах у 33 рази. Через 2 роки після знищення нафтобази не спостерігається зменшення забруднення ґрунтів.


ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці