Екоінспектори оглянули території біля озера Тягле у Києва, де вчора сталася масштабна пожежа: зафіксовано шкоду довкіллю та розраховані збитки.


Вчора, пізно ввечері на відкритій місцевості поблизу озера Тягле сталася масштабна пожежа, причини якої на даний час встановлюються.

Сьогодні, 6 березня, спеціалістами Державної екологічної інспекції Столичного округу, здійснено виїзд на місце події, проведено огляд території, заміри та оцінено шкоду завдану довкіллю. Огляд було проведено спільно з Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Головне управління ДСНС України у м.Києві @Київська аварійно рятувальна служба. Також інспектори були залучені до слідчих дій із правоохоронними органами.

Внаслідок огляду встановлено завдання шкоди територіям природно-заповідного фонду України - ландшафтного заказника місцевого значення «Осокорківські луки».

Пожежею було знищено 7% природної заплавної рослинності на вологих луках заказника місцевого значення «Осокорківськи луки».

За результатами огляду виявлено 4 осередки знищених пожежею площею 18845,51 кв.м., 44586,79 кв.м., 7174,96 кв.м. та 33771,34 кв.м.

Загальна площа випаленої сухої водно-болотної рослинності склала 104378,60 кв.м. або 10,43786 га.

Розмір шкоди заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд складає 499 911 грн.

Розрахунок шкоди проведений відповідно до такс затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.05.2022 № 575 «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд».

Після отримання всіх необхідних вихідних даних та матеріалів інспекцією буде проведено розрахунок розміру шкоди, заподіяної неорганізованими викидами забруднюючих речовин в атмосферне повітря внаслідок надзвичайної ситуації.

Правоохоронні органи продовжують з’ясовувати причини і шукати винних у даній пожежі. Екоінспектори проведуть розрахунок збитків та передадуть матеріали до правоохоронних органів.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці