Понад 3 мільйони кубічних метрів стічних вод із перевищенням встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин скинули підприємства у річку Рось та її притоки: результати перевірки ДЕІ Столичного округу.

Опубліковані результати перевірки підприємств на річці Рось у межах Київщини. Зафіксовано перевищення забруднюючих речовин у скидах, відсутні лічильники на водозабір/скид та розорення природозахисних смуг.

                                              

У 2023 році Петиція про порятунок річки Рось зібрала необхідних 25 тисяч голосів та була розглянута Президентом України, який  доручив Уряду опрацювати порушені в електронній петиції питання з урахуванням, зокрема, статусу України як кандидата на вступ до Європейського Союзу, а також потреби у забезпеченні екологічної безпеки, яка є складовою Формули миру України.

                 

У рамках реалізації заходів з покращення екологічного та гідрологічного стану річки Рось, та на підставі звернення голови Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко Т.В, з грудня 2023 по березень 2024 року ДЕІ Столичного округу провела перевірки 34 суб’єктів господарювання, діяльність яких може впливати на стан р. Рось:

• 4 з них  недопустили екоінспекторів до перевірки,

• у 4 з перевірених суб’єктів - відсутні порушення вимог природоохоронного законодавства.

• у 26 виявлено порушення.

            

За результатами проведених перевірок зафіксовано 89 порушень.

Підприємства, які здійснюють забір з річки Рось чи її приток, або користуються підземними водами у межах басейну Росі, працюють на підставі дозволів на спеціальне водокористування, якими встановлюються певні умови для попередження негативного впливу на довкілля.

                   

У ході перевірки виявлено 61 порушення умов, встановлених дозволами на спец водокористування, яке було допущено 25 суб’єктами господарювання.

• Так,  5 підприємств не ведуть первинний облік вод  (не мають лічильників!) на водозабірних спорудах.

• 9 підприємств не здійснюють облік за кількістю скинутих зворотних (стічних) вод.

• Також зафіксовано самовільне використання та розорювання 3,7 га земель ПЗС.

Екоінспектори було проведено 21 відбір проб. В результаті інструментально-лабораторних досліджень було зафіксовано перевищення нормативів гранично допустимих скидів забруднюючих речовин у 14 підприємств.

           

Станом на початок березня 2024 рік встановлено, що перевірені екоінспекцією підприємства скинули у річку Рось та її притоки понад 3 мільйони кубічних метрів стічних вод  із перевищенням встановлених нормативів гранично допустимого скиду забруднюючих речовин. Ця цифра збільшиться після отримання інспекцією додаткових даних.

           

Станом на сьогодні, ДЕІ Столичного округу розраховано збитків, завданих державі на суму понад 500 тисяч гривень, збір необхідних для розрахунків даних продовжуються.

                                                     

Рось напуває 10 міст і містечок та кілька сотень сіл у чотирьох областях.

Саме в її басейні розташовані 4 впідприємства питного водопостачання  - з них 3 в Київській області, а саме:  Білоцерківський, Богуславський та Миронівський                            (що складає 75% від загальної кількості).

Державна екологічна інспекція Столичного округу здійснила перевірку 7 водоканалів на Київщині, які здійснюють водозабір та скид стічних вод до р. Рось та її приток.

         

Саме в її басейні розташовані 4 водозабори питного водопостачання  - з них 3 в Київській області, а саме:  Білоцерківський, Богуславський та Миронівський                            (що складає 75% від загальної кількості).

За фактом скиду стічних вод до водного об’єкта (р. Рось або її приток) з перевищенням встановлених у дозволі на спецводокористування нормативів ГДС зафіксовано 7 водоканалів. Обсяг цих скидів становить 2,5 млн куб.метрів. (Дані щодо 4 з 7 водоканалів: цифра буде збільшуватися)

   

У ході перевірки виявлено:

2 водоканали не ведуть первинний облік вод  (не мають лічильників!) на водозабірних спорудах.

• 4 водоканали не здійснюють облік за кількістю скинутих зворотних (стічних) вод.

          

Також, за результатами протоколів вимірювань показників складу властивостей вод у водоканалів зафіксовано перевищення нормативу ГДС за наступними показниками:

·       Амоній (азот амонійний):

КП «СКВИР-ВОДОКАНАЛ» у 77,9 разів

ВУ ВКГ «ТЕТІЇВВОДОКАНАЛ» у 1,08 разів

ТОВ БІЛОЦЕРКІВВОДА у 1,3 рази

КП «МИРОНІВКАВОДОКАНАЛ» у 2,33 рази


·       Сульфати:

КП БМР «Богуславське КЖЕП»  у 2,36 рази

КП «СКВИР-ВОДОКАНАЛ» у 1,4 рази

КП «Миронівкаводоканал» у 1,48 рази


    

• Хлориди:

КП БМР «Богуславське КЖЕП»  у 1,62 рази

КП «СКВИР-ВОДОКАНАЛ» у 1,52 рази

КП «Миронівкаводоканал» у 1,34 рази

      

 

 

 

 

 

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці