Небезпека виникнення пожеж на сміттєзвалищах!



Небезпека виникнення пожеж на сміттєзвалищах!

У зв'язку з пожежонебезпечним періодом Державна екологічна інспекція Столичного округу наголошує на необхідності вжиття заходів з недопущення загорянь на полігонах та сміттєзвалищах  побутових відходів. 

Основною причиною виникнення пожеж залишається людська необачність і недбалість, нехтування правилами пожежної безпеки, необережне поводження з вогнем, порушення технологічного регламенту захоронення  побутових відходів. 

Горіння сміття призводить до серйозного забруднення атмосферного повітря чадним газом, діоксинами, оксидами вуглецю та іншими небезпечними сполуками.

Інспекція нагадує, що  Правила експлуатації полігонів твердих побутових відходів (сміттєзвалищ) є обов’язковими для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність, пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів.

Керівництвом місць видалення побутових відходів має бути затверджена інструкція про заходи пожежної безпеки. 

 Законодавчі заборони:

✔️Законами України "Про управління відходами" та "Про охорону атмосферного повітря" забороняється спалювання промислових та побутових відходів.

✔️ Стаття 17 Закону "Про управління відходами" визначає права та обов'язки суб'єктів господарювання, зокрема щодо забезпечення належного санітарного та технічного стану об'єктів оброблення відходів, дотримання правил техніки безпеки та пожежної безпеки на них.

 ✔️Стаття 20 Закону "Про охорону атмосферного повітря" забороняє спалювання промислових та побутових відходів, за винятком випадків з використанням спеціальних установок та дотриманням встановлених вимог.

Відповідальність за порушення: 

✔️За порушення вимог поводження з відходами передбачено адміністративну відповідальність за  ст. 82 КУпАП.

✔️ Штраф для громадян: 20-80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1360 грн).

✔️ Штраф для посадових осіб та ФОПів: 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).   

 Державна екологічна інспекція Столичного округу,  скеровано листи  органам місцевого самоврядування та комунальним підприємствам  з метою забезпечення ними здійснення належного контролю за станом екологічної та пожежної безпеки, а також необхідності звітування про вжитті заходи за результатами фіксації фактів горіння сміттєзвалищ. 

Збережімо природу Київщини разом – дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці