23 липня: Всесвітній день китів і дельфінів



23 липня: Всесвітній день китів і дельфінів


Сьогодні, 23 липня, світ відзначає Всесвітній день китів і дельфінів. Це свято, засноване у 1986 році після двох століть жорстокого винищення китів, слугує нагадуванням про велич цих дивовижних істот та про нашу відповідальність за їх збереження.


В українських водах Чорного моря живуть три види дельфінів: афаліна, білобокий дельфін та азовка. На жаль, всі вони занесені до Червоної книги України і перебувають під загрозою зникнення. Їх вилов та комерційне використання заборонені законом, проте війна вносить жахливі корективи.


Війна на Чорному морі ставить під серйозну загрозу життя дельфінів. Вибухи та пошкодження органів навігації призводять до їх загибелі та втрати орієнтації, роблячи їх легкими жертвами хвороб. Їхні тіла, викинуті на берег, стають трагічним свідченням жорстокості та зневаги до природи.


Деградація середовища існування, забруднення, вибухи та неселективні методи риболовлі - все це веде до неминучої загибелі дельфінів. Їх зникнення стане не лише втратою для екосистеми Чорного моря, але й символом нашої байдужості до долі планети.


Сьогодні, як ніколи, важливо говорити про китів і дельфінів. Ці величні істоти – н е просто мешканці моря, а й символи могутності та беззахисності природи перед людською діяльністю. Ми не можемо більше ігнорувати проблеми, що загрожують їм.


Всесвітній день китів і дельфінів – це заклик до дії. Це нагадування про те, що кожен з нас може зробити свій внесок у збереження цих дивовижних тварин.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці