Державна екологічна інспекція Столичного округу інформує про погіршення якості повітря в місті Київ та Київській області, що також спостерігається в інших регіонах України

На зображенні може бути: торнадо, карта та текст

Державна екологічна інспекція Столичного округу інформує про погіршення якості повітря в місті Київ та Київській області, що також спостерігається в інших регіонах України.

За даними Укргідрометцентру, на територію Київської, Житомирської та північної частини Вінницької областей надійшов пил із Каспійської низовини, принесений вітровими потоками, що спричиняє погіршення якості повітря. Також зафіксовано запах диму, який надходить з північного напрямку.

Додатковим чинником є масштабні лісові пожежі, що тривають на території Росії, продукти горіння яких переміщуються південно-східним вітром на територію України. Обидва ці джерела забруднення вже охопили Київщину та залишатимуться в повітрі протягом кількох наступних днів.

Супутникові дані свідчать про потужну пилову бурю на захід від Каспійського моря через підвищення швидкості вітру. Це сприяє поширенню пилу, який осідатиме на території України. Найбільшу концентрацію пилових частинок очікують у східних, північних областях, а також у Полтавській та Дніпропетровській областях.

За прогнозами, така ситуація зберігатиметься щонайменше до п'ятниці, коли зміна напрямку вітру на південний та західний може призвести до часткового покращення якості повітря. Пил потраплятиме на територію України хвилями, що призводить до коливань рівня видимості та якості повітря.

Поєднання пилу та диму обумовлене різними вітровими потоками: на поверхні діє північний потік, який приносить дим із північного сходу, тоді як на висоті переважає південно-східний потік, який несе пил.

Вплив пилових бур на Україну включає погіршення видимості, що створює небезпеку для дорожнього руху, а також негативний вплив на здоров'я населення. Дрібнодисперсний пил (PM2.5 і PM10) може проникати в дихальні шляхи, викликаючи подразнення, особливо у людей з хронічними захворюваннями дихальної системи.

Державна екологічна інспекція Столичного округу рекомендує:

Уникати перебування на відкритому повітрі під час пилової бурі, особливо особам із захворюваннями дихальних шляхів.

Тримати вікна зачиненими та використовувати очищувачі повітря в приміщеннях.

За необхідності виходити на вулицю в захисних масках або респіраторах.✔️Водіям бути особливо обережними через знижену видимість на дорогах.

Крім пилової бурі синоптики попереджають про нову загрозу для Київщини. Погодні умови значно підвищують ризик виникнення та поширення пожеж в екосистемах. За прогнозами Укргідрометцентру, з 1 по 3 жовтня в Києві та області очікується надзвичайний рівень пожежної небезпеки, за винятком районів Тетерева та Чорнобиля.

Інформацію про якість повітря та рівень радіаційного фону можна відстежувати в режимі реального часу за посиланням: ecozagroza.gov.ua

 

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці