Розпочалась операція "Первоцвіт-2020"

Щороку з настанням весни починається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі занесеними до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення.

Відповідно до вимог законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та «Про Червону книгу України» Державна екологічна інспекція Столичного округу з метою припинення збору, перевезення і торгівлі першоцвітами та з метою захисту, відтворення видів рослин, занесених до Червоної книги, щороку навесні організовує та проводить операцію «Першоцвіт».

За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу. Дії щодо незаконного придбання та збуту об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Крім того, згідно зі статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення за погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, а також порушення умов вирощування рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі (пошкодження) тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від 510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

При виявленні порушень природоохоронного законодавства складатимуться протоколи про адміністративні правопорушення з наступною їх передачею на розгляд відповідним судовим органам.

Державна екологічна інспекція Столичного округу закликає громадськість проявити екологічну свідомість – не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів!

Приєднуйтеся до операції «Першоцвіт» заради збереження унікальної української природи.


 





ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці