Засміченням земельних ресурсів завдано шкоди на 207 мільйонів 174 тисяч гривень

Державною екологічною інспекцією Столичного округу на підставі звернення фізичної особи під час проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) Комунального підприємства Щасливської сільської ради «Житлово-комунальний комбінат «Щасливський» (ЄДРПОУ 30172060) виявлено порушення вимог законодавства у сфері поводження з відходами та земельного законодавства, а саме: при огляді в натурі колишнього рекультивованого полігону твердих побутових відходів у с. Проліски Бориспільського району Київської області на земельних ділянках, які перебувають в оренді вказаного комунального підприємства, виявлено факт несанкціонованого розміщення побутових та будівельних відходів.

В порушення Правил експлуатації полігонів побутових відходів, затверджених наказом Мінжитлокомунгоспом 01.12.2010 № 435 та ДБН В.2.4-2-2005 «Полігони твердих побутових відходів» частково проведено розкриття рекультивованого полігону.

Відповідно до статті 3 частини 3 пункту 11 (утилізація, видалення, оброблення, знешкодження, захоронення побутових відходів) та статті 4 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» забороняється планова діяльність без висновку з оцінки впливу на довкілля (ОВД).

В порушення п.1.10 Правил полігон не прийнятий в експлуатацію та відсутній відповідний паспорт місця видалення відходів (МВВ), затверджений постановою КМУ від 03.08.98 № 1216.

Спеціалістами Державної екологічної інспекції Столичного округу на місце правопорушення було викликано працівників Національної поліції України. Призупинено проведення несанкціонованих робіт по захороненню невідсортованих відходів на тілі рекультивованого полігону та подано заяву від 16.04.2020 № 9088 про відкриття кримінального провадження по даному факту.

Несанкціоноване (без проектів та дозволів), тобто самовільне розміщення побутових відходів та їх видалення на землях з будь-яким цільовим призначенням, є фактом засмічення цих земель, чим порушено статті 96, 167, 211 Земельного кодексу України та статті 17, 42 Закону України «Про відходи».

Державною екологічною інспекцією Столичного округу здійснено розрахунок шкоди, зумовленої засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства Комунальним підприємством Щасливської сільської ради «Житлово-комунальний комбінат «Щасливський», що становить  207 мільйонів 174 тисяч гривень.

Матеріали перевірки будуть долучені до матеріалів кримінального провадження для притягнення винних осіб до відповідальності відповідно чинного законодавства, відшкодування завданих земельним ресурсам збитків та приведення порушених земель у екологічно безпечний стан.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці