Трипільській ТЕС ПАТ «Центренерго» недопустила до перевірки

Державна екологічна інспекція Столичного округу на виконання доручення Прем’єр-Міністра України та доручення Державної екологічної інспекції України 07 травня 2020 року вручила Трипільській ТЕС ПАТ «Центренерго» за місцем проведення господарської діяльності (Київська область, Обухівський район, м. Українка, вул. Промислова, 1) направлення на здійснення позапланового заходу державного нагляду (контролю).

Інспекція 08 травня 2020 року отримала офіційний лист-відмову у проведенні позапланового заходу з причини, що з двох умов статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» для появи законних підстав для проведення позапланового заходу не має.

Відповідно статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» однією з підстав проведення позапланового заходу є доручення Прем’єр-міністра України про перевірки суб’єктів господарювання у відповідній сфері у зв’язку з виявленими систематичними порушеннями та/або настання події, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Державною екологічною інспекцією Столичного округу 12 травня 2020 року складено Акт про відмову у проведенні позапланового заходу та керівника підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 188-5 КУпАП, а саме: не виконання законних розпоряджень, інших законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища.

Слід зазначити, що це вже систематична поведінка Трипільської ТЕС ПАТ «Центренерго» щодо ігнорування у проведенні заходу державного нагляду (контролю). Зокрема у 2019 році до перевірки представниками Трипільської ТЕС не допущено державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища України.

Трипільська ТЕС ПАТ «Центренерго» входить до числа ТОП-100 найбільших підприємств-забруднювачів України. Газові викиди, потрапляючи в атмосферу, чинять складний фізико-хімічний вплив (на першій стадії) та біологічний (на наступних стадіях) вплив на живі організми (перш за все на людину), рівень та характер якого залежать від їх концентрації у повітрі.

До Інспекції на адресу Трипільської ТЕС неодноразово надходили звернення фізичних осіб щодо забруднення атмосферного повітря, здійснення понаднормативного викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря та облаштування великої кількості золовідвалів, які мають негативний вплив на здоров’я місцевих жителів та забруднюють довкілля.

Перевірити вказані факти або спростувати їх на сьогодні не має можливості у зв’язку з не допуском до перевірки.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці