Судом задоволено позов до ПП «Боровик» про відшкодування збитків у розмірі понад 1 млн. грн.

19 березня 2021 року за співпраці Державної екологічної інспекції Столичного округу та  Кагарлицької місцевої прокуратури Київської області Господарським судом Київської області задоволено позов до Приватного підприємства «Боровик» про відшкодування збитків у розмірі 1 млн. 656 тис. 480 грн., заподіяних навколишньому природному середовищу.

Так, в лютому 2017 року Державною екологічною інспекцією у Київській області проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства  при розчистці ПП «Боровик» ділянки русла річки Рось в межах Синявської сільської ради Рокитянського району.

За результатами перевірки було встановлено відсутність:

висновку державної екологічної експертизи по проекту «Розчистка ділянки русла річки Рось»;

документів, що посвідчують право власності чи користування прибережно-захисною смугою на вказаній ділянці русла річки Рось;

погодження органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища на проведення робіт на землях водного фонду, чим порушено вимоги ст.13 Закону України «Про екологічну експертизу», ст.ст.96, 125 Земельного кодексу України, ст. 86 Водного кодексу України.

Таким чином, з початку червня 2016 року до 30 серпня 2016 року, без проведення екологічної експертизи та погодження робочого проекту «Розчистки русла річки Рось», ПП «Боровик» з метою заволодіння землями водного фонду, з використанням земснаряда УПМ-1 «КИЕ-509-К» здійснено видобуток піску при розчистці ділянки русла річки Рось в об’ємі 6800 куб.м., чим заподіяно збитки в розмірі 1 млн. 656 тис. 480 грн.

Вказана справа повинна стати прикладом для суб’єктів господарювання, що за порушення вимог природоохоронного законодавства не уникнути відповідальності, і у разі відмови від добровільного відшкодування збитків, вони в примусовому порядку будуть зобов'язані відшкодовувати заподіяну ними шкоду.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці