За перше півріччя 2021 року із 437 розпочатих планових та позапланових перевірок, інспекторів ДЕІ Столичного округу не допустили до проведення перевірок 49 суб’єктів господарювання.

За перше півріччя 2021 року із 437 розпочатих планових та позапланових перевірок, інспекторів ДЕІ Столичного округу не допустили до проведення перевірок 49 суб’єктів господарювання. Це складає 10% від усіх перевірок.

Недопуск унеможливлює здійснити оперативний та ефективний екологічний нагляд за дотриманням природоохоронного законодавства. Однією з найголовніших проблем нормативно-правового характеру, що гальмує формування потужного екологічного контролю є низькі штрафи за недопуск ДЕІ до перевірки. Вони становлять 760 гривень, при тому, що за один день інспектори можуть зафіксувати колосальну шкоду навколишньому природньому середовищу і розрахувати мільйонні суми збитків, які заподіяні тим чи іншим підприємством. Це і стимулює практику недопусків інспекторів до перевірки.

🟢Проєкт закону №3091 за умови підтримки народних депутатів зможе створити ефективну систему екологічного контролю, що стане потужним стимулом до модернізації української промисловості та екологізації виробництв. Важливо, що штраф за недопуск інспектора до перевірок становитиме 1,8 мільйона гривень для найбільших підприємств-забруднювачів та 600 тисяч гривень для підприємств з незначним ступенем ризику для довкілля. Це буде значним фінансовим стимулом для підприємств проводити свою діяльність відповідно до природоохоронного законодавства.

ДАЙДЖЕСТ НОВИН

Головне – у вашій скриньці